Onafhankelijk voedingsadvies

Je bent wat je eet, en dat is voor je paard niet anders. Gezonde voeding is de basis voor een gezond en sterk paard met een goede weerstand. Meer dan de helft van de aandoeningen die we in de dagelijkse paardenpraktijk tegen komen zijn gerelateerd aan voeding, of komen zelfs direct voort uit verkeerde voeding. Een greep uit de voorbeelden:

 • koliek
 • diarree
 • mestwateren
 • hoefbevangenheid
 • insuline resistentie
 • verminderd presteren
 • hoef- en huidproblemen
 • jeuk
 • astma
 • gebitsproblemen

Ruwvoer, de basis

De meeste vragen over paardenvoeding gaan over... brokken en supplementen. Zonde! Want de basis van de paardenvoeding is toch echt goede kwaliteit ruwvoer.
Hier kan de brokken maker weinig aan verdienen, dus er wordt met marketing geen aandacht aan geschonken.  Dat doen we bij het maken van een voedingsadvies natuurlijk anders. We kijken samen met jou naar de omstandigheden waarin je paard wordt gehouden en maken een passend rantsoen.

Verdiepen in de voeding is nodig om je paard gezond te voeren. Je leest hier meer over:
 • ruwvoer - wat is het, wat is kwaliteit?
 • ruwvoer analyse - welke opties zijn er en waarom zou je analyseren?
 • supplementen -vitaminen en mineralen balancers, aanvullend voer bij speciale behoeftes
Voordroogkuil

Voedingsadvies

Bij het opstellen van een voedingsadvies worden heel veel factoren meegenomen die van invloed zijn op de behoefte van het paard en de kwaliteit van het voer. Hoeveel beweegt je paard? Is er sprake van onderliggende ziekte of klachten? Hoe wordt het paard gehuisvest? Hoe ligt het ruwvoer opgeslagen? Zijn er ruwvoeranalyses beschikbaar? Heb je voorkeur voor een bepaald merk, of eet je paard bepaald voer niet?

Deze vragen worden in een consult op stal, of digitaal met je doorgenomen. Het formulier hieronder wordt daarbij als leidraad gebruikt. Je kunt een exemplaar hier downloaden. Het zal je verbazen hoe complex gezond voeren kan zijn, maar daar zijn wij voor om het voor jou en je paard zo duidelijk en goed mogelijk te krijgen. We houden altijd rekening met de omstandigheden en (on)mogelijkheden bij jou op stal.

De dierenarts gaat vervolgens met al deze informatie rantsoenberekening maken. In een uitgebreid rapport krijg je een overzicht van het nieuwe rantsoen en wat je daarvan mag verwachten voor de gezondheid van je paard.

invulformulier voedingsadvies paard dkbo p1
invulformulier voedingsadvies paard dkbo p2
invulformulier voedingsadvies paard dkbo p3

Voedingsadvies Excellent Care

Samen met de dierenarts neem je uitvoerig alles door wat belangrijk is voor het voedingsadvies. Je hebt één of meerdere ruwvoer analyses laten uitvoeren van het ruwvoer wat je de komende maanden kunt gaan voeren. De dierenarts rekent voor je uit wat het huidige rantsoen betekent voor je paard. Het kan natuurlijk zijn dat je al hartstikke goed bezig bent en de voer berekening dit bevestigd. Meestal zien we dat er ruimte is voor (veel!) verbetering. We zorgen er voor dat je nieuwe voedingsadvies aansluit op de wensen en behoeften van je paard. Met de analyse van je ruwvoer in de hand kunnen we precies uitrekenen wat nodig is voor een gebalanceerd dieet. We vullen aan met mineralen balancers, een aanvullend ruwvoeder, of een extra ruwvoeder om grote uitschieters in je eigen ruwvoer te temperen.

Als je voert volgens het voedingsadvies houden we contact hoe het gaat. Lust je paard alles? Pakt het uit zoals we vooraf hadden verwacht? Valt je paard bijvoorbeeld goed af, of komt de energie terug in de sport? Zo houden we een vinger aan de pols en sturen we tijdig bij als er veranderingen nodig zijn.

Wist je dat een voedingsadvies ook voor meerdere paarden of een hele stal kan worden gemaakt? Vraag naar de mogelijkheden bij je dierenarts.

VOORBEELD EXCELLENT CARE VOEDINGSADVIES
Arm bespierd paard met mestwateren

Voedingsadvies Basic Care

Soms zijn de mogelijkheden op stal beperkt. Je hebt bijvoorbeeld erg wisselende partijen ruwvoer op de pensionstal waar je paard staat. Dat betekent dat er vaak geen, of erg beperkte ruwvoeranalyses beschikbaar zijn. Toch wil je weten of je je paard goed voert. Omdat we weinig weten over het ruwvoer is het Basic Care voedingsadvies minder exact uit te rekenen. We kunnen op basis van gemiddelde waarden van ruwvoer in Nederland wel een inschatting maken voor je rantsoen. Zo kijken we samen naar de kwaliteit van het ruwvoer en kunnen we je adviseren hoeveel en hoe vaak je het ruwvoer kunt geven. Op basis van de landelijke gemiddelden rekenen we ook uit welke aanvulling in vitaminen en mineralen nodig is om je paard ruim voldoende te voeren. Ook krijg je voor je paard passende tips als het gaat om suiker verlagen, verveling tegen gaan, of zorgen dat je paard langzamer eet.

Als je voert volgens het voedingsadvies houden we contact hoe het gaat. Lust je paard alles? Pakt het uit zoals we vooraf hadden verwacht? Valt je paard bijvoorbeeld goed af, of komt de energie terug in de sport? Zo houden we een vinger aan de pols en sturen we tijdig bij als er veranderingen nodig zijn.

Wist je dat een voedingsadvies ook voor meerdere paarden of een hele stal kan worden gemaakt? Vraag naar de mogelijkheden bij je dierenarts.

VOORBEELD BASIC CARE VOEDINGSADVIES
Drachtige merrie gezond voeren

Voedingsadvies kosten

Voer je paard gezond en voorkom prijzige spoedzorg zoals koliek of hoefbevangenheid. In onderstaande kosten zijn de prijzen voor ruwvoeranalyses niet meegenomen. Je betaalt voor kwaliteit en inzicht, daarover lees je hier meer.

Voedingsadvies Basic Care kost €80,60 incl. BTW, voedingsadvies Excellent Care €161,20 incl BTW. Voor opties voor een grote stal leveren we maatwerk, de kosten hangen af van de tijd die het kost een goed advies te schrijven. Wil je weten wat voor jou en je paard de mogelijkheden zijn? Bel dan met 0182-309218 of stuur een whatsApp naar 06-46140808voedingsadvies hoefbevangen paard dkbo
ERVARINGEN VAN ANDEREN

Elise Nooter over haar hoefbevangen Haflinger Bijou

Mijn haflinger kampt haar hele leven lang al met overgewicht. Ze lijkt dik te worden van lucht. Helaas kregen we vorig jaar ook te maken met zware hoefbevangenheid en zagen door de bomen het bos even niet meer. Via mijn dierenarts kwam ik terecht bij Vivianne voor een juist dieetadvies. Zij heeft ons van begin tot eind bijgestaan (in totaal meer dan een half jaar) en ons super goed geholpen. De communicatie verliep duidelijk en kon met iedere vraag bij Vivianne terecht. Het is zeker niet overdreven om te zeggen dat zonder Viviannes hulp mijn paard niet zo goed hersteld was zoals ze nu gelukkig wel is. Rond zal ze altijd zijn, zo is ze gebouwd. Wel is het duidelijk zichtbaar hoeveel gewicht ze nu kwijt is en zit een stuk beter in haar vel. Hopelijk gaat dit verloren gewicht haar ook helpen beter door de hete zomers heen te komen. 
Ik raad Vivianne zeker aan bij iedereen met vragen over zijn/haar paard m.b.t. voeding. Het advies is makkelijk, duidelijk en het kan het leven van jou en je paard aanzienlijk verbeteren.